De gegevens van meer dan 4.000 mensen die een online loonenquête
invulden van de krant Jobat, stonden een tijdlang online. Dat meldt Het
Nieuws van vtm. Marc Van de Woestijne, de Online Development Manager van
Jobat, verzekert dat niemand misbruik heeft gemaakt van de gegevens.
In Het Nieuws was er sprake van 15.000 mensen, maar uiteindelijk bleek
het om de gegevens van 4.000 mensen te gaan, aldus Van de Woestijne. In
de enquête vulden de mensen onder meer hun brutoloon in en eventuele
extralegale voordelen."Wanneer de mensen de loonwijzer van Jobat invullen, krijgen ze een persoonlijk rapport toegestuurd via mail waarin hun loon onder meer vergeleken wordt met het loon van iemand die ongeveer hetzelfde werk doet", legt de websiteverantwoordelijke uit. "Een folder met zo'n 4.000 rapporten is om een nog onbekende reden online gezet. De link werd toevallig ontdekt door een internetgebruiker, die vtm contacteerde."
Jobat heeft meteen de toegang naar de folder afgesloten en gecontroleerd of de rapporten gedownload werden. "In de folder stonden enkel de links naar de rapporten en die links werden niet gedownload. Er heeft dus niemand misbruik gemaakt van de gegevens."
Jobat gaat uit van een menselijke fout en onderzoekt wie verantwoordelijk is. De redactie zoekt bovendien uit hoe lang de gegevens online stonden en hoe gegevens beter beveiligd kunnen worden.
Ook de Privacycommissie onderzoekt de zaak. "Het is duidelijk dat er sprake was van een veiligheidsprobleem bij Jobat. Uit het onderzoek zal blijken of het lek ook een inbreuk is op de privacy", aldus woordvoerster Eva Wiertz. "Mensen die willen weten of hun gegevens online stonden, kunnen best Corelio, de uitgever van Jobat, contacteren." Jobat meldt ook dat de mensen die vragen hebben, terecht kunnen op het e-mailadres online@jobat.be.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten