maandag 17 juni 2013

België wil geheime dienst directe toegang geven tot politiedatabank

 
De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil later dit jaar een wetsvoorstel indienen zodat de Staatsveiligheid, de Belgische burgerlijke geheime dienst, rechtstreeks toegang krijgt tot de databank van de politie.
 
Ministerie van Binnenlandse Zaken BelgiëDe politie in België kan al informatie uit zijn grote databank delen met inlichtingendiensten, maar Staatsveiligheid zou rechtstreekse toegang tot de Algemene Nationale Gegevensbank moeten krijgen, vindt de minister. De precieze details over de toegang moeten nog in de regering besproken worden. In de databank staan gegevens van personen en bedrijven die ooit in een proces-verbaal gelinkt zijn aan een mogelijk misdrijf. Het voornemen is onderdeel van een groter plan om de ANG anders te gaan gebruiken, aldus De Tijd.

Zo zegt de minister ook dat gegevens in de databank na een bepaalde periode gewist moeten worden, omdat het nu moeilijk is om gegevens weer uit de databank te laten schrappen. Dat gebeurt alleen als iemand overlijdt, of zelf naar de zogenoemde privacycommissie stapt. Volgens de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, Jean-Marie Brabant, is het in strijd met Europese regels dat het niet automatisch gebeurt.

Een ander plan van de minister is om de kwaliteit van de databank te verbeteren door meer nauwkeurige criteria op te stellen om gegevens in te voeren. De ANG blijkt namelijk niet altijd even betrouwbaar. Volgens Gert Cockx van politievakbond NSPV zijn de meeste politieagenten huiverig wat betreft de juistheid van de informatie.

Volgens een anonieme politiedirecteur heeft de database zijn limiet bereikt doordat deze in de loop der jaren telkens is uitgebreid met nieuwe gegevens als bijvoorbeeld kentekens en mobiele telefoonnummers. Het is ook niet mogelijk om links aan te leggen tussen verdachte bedrijven.
Tot slot moet ook de structuur van de databank verbeterd worden. Zo moet het mogelijk worden om binnen de ANG specifieke databases aan te maken voor specifieke doeleinden, zoals een database voor gestolen kunstwerken. Eerdere initiatieven om een specifieke database op te richten, vaak door politieagenten zelf, liepen op niets uit.

Door Christophe van Bokhoven, vrijdag 14 juni 2013 12:20

Geen opmerkingen:

Een reactie posten